Heinävesi

Heinävedellä on useita retkeilykohteita eripuolilla kuntaa. Virkistyskäyttökohteita ovat mm. Koloveden kansallispuisto, Kermajärvi sekä Valamon ja Lintulan yhdistävä reitti, jota kutsutaan Luostarivaellukseksi. 

Koloveden kansallispuisto

Koloveden kansallispuisto on perustettu vuonna 1990 ja suojeltua aluetta on 58 km2 verran. Kansallispuiston tarkoituksena on suojella Saimaan luonnontilaista saaristoluontoa ja saimaannorpan elinympäristöä.

Melonta- ja souturetkeily on suosittu tapa liikkua kansallispuistossa. Vesistöstä käsin voi ihailla jääkauden muovaamia maisemia, kuten vedestä pystysuoraan kohoavia kalliojyrkänteitä. Lisäksi vesillä liikkuessa voi havaita yhden uhanalaisen lajin, Saimaannorpan.  Kolovesi on yksi Saimaannorpan tärkeistä elinalueista. Alueelle on moottoriveneiltä pääsy kielletty. Metsähallituksen esitteen kartasta voi tarkastella sallittuja liikkumispaikkoja, nähtävyyksiä sekä leirintäpaikkoja.

Kansallispuiston luontopolut:

Nahkiaissalon luontopolku 3,3 km
Polku sijaitsee kansallispuiston etelä-osassa, jonka läheisyyteen pääsee autolla.

Mäntysalon luontopolku 3,9 km
Polku sijaitsee kansallispuiston pohjoisosassa, Mäntysalon saaressa, jonne pääsee vain vesiteitse.

 

Luostarivaellus

Luostarivaellus yhdistää Heinäveden ortodoksiset luostarit - Valamon munkkiluostarin ja Lintulan nunnaluostarin. Reitin pituus on 25 km ja se kulkee pääasiassa savolaisessa talousmetsässä vaihtelevissa mäkimaastoissa ja harjulla. Reitillä on myös suoalue, jonka poikki kulkevat pitkospuut. 

Reitin varrella on mm. Taivallahden kanava ja vanha tukkilaiskämppä. Reitti on hyvin viitoitettu ja merkitty sinisin maalimerkein. Talvella reitillä on latu.

 

Pääskyvuori ja lähiympäristö

Pururata kirkonkylän urheilukentältä Pääskyvuorelle 4 km/suunta
Helppokulkuinen reitti, jonka matkan varrella on laavu. Pururata tulee Pääskyvuoren rinteen juurelle, josta pääsee rinteen päällä olevalle näkötornille. Talvisin reitillä on valaistu latu.

Pääskyvuoren näkötorni
Näkötornista on upeat maisemat mm. Kermajärvelle. Näkötornin juurella on nuotiopaikka.

 

Kermajärvi

Kookas järvi on lähestulkoon luonnontilainen ja siksi osittain suojeltu. Kermajärvi kuuluu Natura-ohjelmaan valtakunnallisesti merkittävänä maiseman- ja rantojensuojelualueena. Kirkas- ja puhdasvetinen järvi on myös kalakannaltaan merkittävä. Sen rannat ja erityisesti itäpuoli on saaristoista, mutta suurehko Kermanselkä avautuu vesillä liikkujille nopeasti. Kermajärvi on tuttu osa Heinäveden reittiä. Kermajärvellä on useampi laavu vesillä liikkujien käytettäväksi, kuten Vasarasaari, Luhtakanansaari, Puumalansaari, Vihtarniemi sekä Martinsaari. Luontoon.fi sivuilta löytyvät tarkemmat koordinaatit.

 

 


Palvelun tekninen toteutus Aldone