7.6.2018 klo 08:00

Keski-Savon ympäristötoimi on mukana vuosittain järjestettävässä valtakunnallisessa levänseurannassa. Leväseuranta polkaistaan käyntiin vko 23 ja jatkuu koko kesän aina syksyyn asti.

Keski-Savon ympäristötoimi on mukana vuosittain järjestettävässä valtakunnallisessa levänseurannassa. Leväseuranta polkaistaan käyntiin vko 23 ja jatkuu koko kesän aina syksyyn asti. Keski-Savon ympäristötoimi kerää tietoa kolmeltatoista (13) seurantapaikalta, viiden kunnan alueella. Tänä kesänä on leväseurannan piiriin tullut kaksi uutta havaintopaikkaa Joroisen kunnan alueella Valvatus ja Joroisselkä.

Keski-Savon Ympäristötoimi muistuttaa, että yleensä sinilevät alkavat lisääntyä juhannuksen jälkeen vesien lämmetessä. Sisävesissä tavattavat sinilevälajit voivat tuottaa myrkkyjä, ja sinileväesiintymiin on aina suhtauduttava mahdollisesti myrkyllisinä. Jos veden seassa näkyy pieniä määriä sinilevähippuja, siinä voi vielä uida. Pieniä lapsia ja lemmikkieläimiä ei kuitenkaan pidä päästää rantaan silloin, kun vedessä näkyy sinilevää, jotta he eivät niele leväpitoista vettä.

Sinilevää sisältävää vettä ei myöskään pidä käyttää löylyvetenä saunassa, koska myrkyt voivat vaikuttaa voimakkaasti hengitysteihin joutuessaan. Sinilevämyrkyt eivät häviä vedestä keittämällä. Selvästi vihreäksi värjäytyneessä vedessä ei ole syytä uida.

Viikoittain levähavaintopaikoilta tiedot lähetetään valtakunnalliseen Järviwiki palveluun, josta tiedoista koostetaan valtakunnallinen leväkatsaus. Ajantasaiset tarkkailupaikkakohtaiset tiedot järvien levätilanteesta katsottavissa Järviwiki palvelussa. (www.jarviwiki.fi). 

Levänseurantapaikat vuonna 2018:

Klikkaamalla paikkaa, pääsee seurantapaikan tietoihin järviwikissä

Leppävirta:

Varkaus

Joroinen

Pieksämäki

Heinävesi

 


Palvelun tekninen toteutus Aldone